Courtage hos Avanza och Nordnet

Intresset för börsen är rekordhögt i Sverige just nu och allt fler ser fördelarna med ett konto hos en nätmäklare. De två överlägset största i Sverige idag är Avanza och Nordnet.

Att både Avanza och Nordnet har blivit så populära beror med största sannolikhet på att det verkligen förenklat handel med allt från aktier och fonder till Bitcoin och kryptovalutor. Båda erbjuder också en fondrobot som underlättar för dem som inte lusläser Dagens Industri. Ytterligare en faktor är säkerligen deras låga avgifter. Men även nätmäklare behöver intäkter och dessa kommer i första hand från courtage och diverse avgifter. Nedan går vi igenom Avanzas och Nordnets primära intäktskällor.

Courtage

Courtage är ett lite finare begrepp på avgift och denna tas ut på i princip alla handel med aktier. Både vid köp och försäljning. Hur denna avgift tas ut från Avanza och Nordnet skiljer sig lite åt. Inte minst i jämförelse med många storbanker.

Courtage Avanza

Avanza har en lösning där du kan handla till olika courtage beroende på storleken på dina aktieaffärer. Nuvarande courtageklasser och priser nedan:

  • Start – Rörligt courtage: 0 %. Lägsta courtage: 0 kr
  • Mini –  Rörligt courtage: 0,25 %. Lägsta courtage: 1 kr. Passar affärer under 15 600 kr
  • Small – Rörligt courtage: 0,15 %. Lägsta courtage: 39 kr. Passar affärer mellan 15 600 – 46 000 kr
  • Medium – Rörligt courtage: 0,069 %. Lägsta courtage: 69 kr. Passar affärer mellan 46 000 – 143 500 kr
  • Fast Pris – Rörligt courtage: 0 %. Lägsta courtage: 99 kr. Passar affärer över 143 500 kr

Vid en första anblick kan ovan kännas lite rörigt. Har du stor variation i storleken på dina affärer rekommenderas dessutom att du byter courtageklass. Detta är relativt enkelt men kan vara enkelt att glömma bort. Något som är bra är du att som ny kund kan du genomföra dina första affärer courtagefritt då du kommer börja i courtageklassen “Start”.

Courtage Nordnet

Liksom Avanza har Nordnet ett antal olika courtageklasser som baseras på storleken på dina aktieaffärer. Nuvarande courtageklasser och priser nedan:

  • Mini – Rörligt courtage: 0,25 %. Lägsta courtage: 1 kr. Passar affärer under 15 600 kr
  • Liten – Rörligt courtage: 0,15 %. Lägsta courtage: 39 kr. Passar affärer mellan 15 600 – 46 000 kr
  • Mellan – Rörligt courtage: 0,069 %. Lägsta courtage: 69 kr. Passar affärer mellan 46 000 – 143 478 kr
  • Fast – Courtage: 99 kr. Lägsta courtage: 99 kr. Passar affärer över 143 478 kr

Observera att priserna ovan gäller för aktiehandel på Stockholmsbörsen i Avanzas fall och handel i Norden för Nordnet.

Slutsats

Som du säkert redan konstaterat är kostnaden för courtage i princip samma för Avanza och Nordnet. Det kan dock vara värt att poängtera att båda aktörer tar ut andra avgifter som exempelvis växlingsavgifter vid handel med aktier i utländska valutor. De tar även ut en direkt (eller indirekt) avgift på ditt sparande i fonder. Även dessa avgifter påminner mycket om varandra. Så vi anser att det inte är avgifterna som bör styra valet mellan Avanza och Nordnet. Andra faktorer som exempelvis kundservice, utbud och användarvänlighet är minst lika viktiga. Och här anser vi att både Avanza och Nordnet är överlägsna många av storbankerna.

Klicka på en stjärna för att betygsätta detta inlägg!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu