Så fungerar en fondrobot

Om du redan månadssparar eller är intresserad av börsen vet du kanske redan vad en så kallad fondrobot är. Men fondrobotar eller robotrådgivare är kanske mest användbara för de personer som inte är intresserade av börsen men ändå känner att de borde månadsspara.

I denna artikel kommer vi gå igenom grunderna kring vad en fondrobot är, dess för- och nackdelar samt vilka avgifter och kostnader som är förknippade med en fondrobot.

Vad är en fondrobot?

En fondrobot är en tjänst som hjälper dig att automatisera ditt fondsparande. För att kunna komma igång behöver du svara på ett antal frågor. Mängden frågor skiljer sig åt mellan olika fondrobotar men i regel berör de ämnen som riskbenägenhet, sparhorisont etc. Utifrån dina svar kommer du få ett individuellt anpassat investeringsförslag i olika fonder. Om förslaget känns bra är det sedan upp till dig att ange vilket belopp du vill spara per månad.

För- och nackdelar med en fondrobot

Att investera med hjälp av en fondrobot har blivit alltmer vanligt under senare år. Men som med alla tjänster finns det både för- och nackdelar.

Fördelar

Om du inte känner dig insatt i olika fonder och inte har tillräckligt med kapital för att kunna få hjälp av en finansiell rådgivare kan en fondrobot vara ett bra alternativ. Fondroboten kommer sedan hålla dig uppdaterad kring utvecklingen av ditt sparande. För den typ av assistans du får är det också ett relativt billigt sparande.

Nackdelar

Att släppa över ansvaret för ditt sparande kan för vissa kännas skönt men är du intresserad av fonder och har bra kunskap om börsen är denna form av sparande nödvändigtvis inte ett bra alternativ. Tänk också på att de investeringsförslag du får är anpassade efter dina tidigare angivna svar och ändras din ekonomiska situation behöver fondroboten notifieras. 

Avgifter och kostnader för en fondrobot

Själva grundtanken med en fondrobot är att de ska vara billigare än att sitta ner med en fysisk finansiell rådgivare. Men trots att det är en robot som tar fram ditt investeringsförslag är sparande via en fondrobot inte befriat från kostnader. De kostnader som tillkommer är i regel fördelade i följande kategorier:

  • Kostnad för underliggande fonder
  • Växling- och transaktionsavgifter
  • Förvaltningsavgift

Kostnad för underliggande fonder

I stort sett alla fonder har en förvaltningskostnad (det finns enstaka undantag). Själva förvaltningskostnaden kan variera rejält beroende på om det är en aktivt förvaltad fond eller indexfond. Fondroboten tar dessa avgifter i beaktande och inte sällan kan större aktörer förhandla ner dessa kostnader.

Växlings- och transaktionsavgifter

Handlar du i internationella fonder kan det tillkomma vissa växlings- och transaktionsavgifter. Dessa är i regel relativt små och kommer inte påverka värdet på din fondportfölj i någon större utsträckning.

Förvaltningsavgift

Även fondroboten (eller tjänsten) tar ut en förvaltningsavgift. Då detta är en helt automatiserad process är denna avgift bara en bråkdel mot en finansiell rådgivare.

Vanliga frågor om fondrobotar

Vilka fondrobotar och robotrådgivare är stora på den svenska marknaden?

Utbudet av fondrobotar och robotrådgivare har blivit större i Sverige under de senaste åren. Bland de större aktörerna märks bland annat Lysa, BetterWealth, Nordnet Robosave, Avanza Auto, Fundler och Opti

Hur mycket pengar behöver jag investera för att kunna använda en fondrobot?

Det skiljer sig lite åt mellan olika aktörer. Vissa har inget minimibelopp alls medans andra kräver ett par tusen kronor. Gemensamt är att du kan välja mellan ett engångsbelopp eller ett kontinuerligt månadssparande.

För vem lämpar sig en fondrobot?

En fondrobot eller robotrådgivare lämpar sig främst för dig som vill månadsspara men som inte känner att du vill eller har tid att sätta dig in i det gigantiska utbudet av olika typer av fonder.

Klicka på en stjärna för att betygsätta detta inlägg!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 5

Inga betyg ännu