Vanliga frågor om Bitcoin och kryptovalutor

Intresset för olika kryptovalutor och Bitcoin i synnerhet har vuxit lavinartat i Sverige under de senaste åren. Mängder av svenskar följer utvecklingen dagligen och vissa investerar också på olika sätt i kryptovalutor.

Bitcoin har funnits några år nu och inte sällan går det att läsa om volatiliteten i dess värde i kvällspressen. Ibland rapporteras om människor som gjort sig en mindre förmögenhet på att investera i Bitcoin eller andra mindre kända kryptovalutor som exempelvis Dogecoin. Men hur blev det på detta sättet och varför finns kryptovalutor i överhuvudtaget?

Vanliga frågor från nybörjare

Har du aldrig riktigt orkat sätta dig in i Bitcoin eller vad kryptovalutor egentligen innebär kan det eventuellt kännas svårt att ta första steget. Därför har vi här gjort ett försök att svara på några av de vanligaste frågorna om Bitcoin och det mer populära kryptovalutorna som finns idag.

Vad är Bitcoin och hur fungerar det?

Bitcoin är en så kallad digital valuta som används utanför centrala myndighetsmandat. Det betyder att inget enskilt land, organisation eller person styr över valutan. Bitcoins teknik bygger på något som kallas för blockkedjan. Enkelt förklarat är blockkedjan en digital huvudbok som består av alla de olika transaktioner för Bitcoin som har ägt rum. Just säkerheten kring blockkedjan har gjort att många anser att Bitcoin är ett framtida alternativ till traditionella valutor (fiat-valutor) som amerikanska dollars, euros eller till och med svenska kronor.

Hur länge har Bitcoin funnits?

Bitcoin skapades 2009 av pseudonymen Satoshi Nakamoto. Vem eller vilka som står bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto är fortfarande oklart. Bitcoin var ursprungligen avsett som en alternativ betalningsmetod helt utan statlig tillsyn och transaktionsavgifter men dess potentiella användningsområden har ökat i takt med Bitcoins popularitet. 

Vilka är de största kryptovalutorna?

Efter Bitcoins skapelse har det tillkommit mängder med nya kryptovalutor. Bitcoin är, till värdet, fortfarande överlägset störst följt av Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple och Litecoin. Även mindre kryptovalutor som Dogecoin har fått en oerhörd uppmärksamhet i både press och social media. I fallet för Dogecoin är det kanske framför allt kommentarer från Elon Musk som bidragit till “hypen” kring Dogecoin.

Hur kan jag investera i Bitcoin och andra kryptovalutor?

Det finns ett flertal olika sätt du kan investera i Bitcoin och andra kryptovalutor. Det kanske vanliga sättet är att du faktiskt köper själva valutan. För att kunna köpa en kryptovaluta så rekommenderas ett konto hos en av de större bitcoinmäklare som exempelvis Coinbase, Binance, eller eToro. Eller kan du använda en jämförelsetjänst som CryptoRunner. Det går också att köpa olika former av certifikat eller andra typer av finansiella instrument där Bitcoin eller någon annan kryptovaluta är den underliggande tillgången. Denna typ av handel erbjuds bland annat av Avanza, Nordnet och ett par andra större svenska aktörer.

Klicka på en stjärna för att betygsätta detta inlägg!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg ännu