En VPN, eller en VPN-tjänst är en bra idé för alla som vill förbättra sin integritet på nätet. Men vad kostar en bra VPN egentligen, hur fungerar en VPN – och vad avgör priset?
Dessa frågor svarar vi på i den här artikeln.
Vad är en VPN?
En VPN är ett program som du laddar ner på din dator, surfplatta eller telefon, som gör att du skyddas bättre på nätet. Mer specifikt ser ett VPN-företag till att din personliga identifierare, det vill säga ditt IP-nummer, byts ut mot ett anonymt IP-nummer som VPN-företaget äger. Om VPN-företaget inte sparar loggar är du helt anonym.
Notera att VPN-tjänster likt HideMyAss har valt att samarbeta med såväl upphovsrättslobbyn som myndigheter i länder som tillämpar stark censur. Men det finns även bra VPN-tjänster som inte sparar några loggar, likt Cyberghost och ExpressVPN.
Källan nedan är en bra resurs om du vill veta mer om VPN-tjänster som både är billiga och att lita på.
Lästips: Billig VPN!【2021】Hitta den billigaste och bästa VPN-tjänsten hos oss!
4 anledningar till att du ska använda en VPN
- Du blir anonym på nätet. Vilket vi precis pratat om.
- Du kan låsa upp streamingportaler. Likt Netflix och BBC iPlayer, eller SVT Play om du befinner dig utomlands.
- Du kan köpa billigare flygbiljetter på nätet. Det är vanligt att webbtjänster som säljer flygbiljetter tillämpar olika prislistor beroende på var du kommer ifrån.
- Din internetoperatör kan inte längre strypa din uppkoppling. Svenska operatörer har rätt att begränsa hastigheten för din internetanslutning, under tider då många surfar och/eller streamar. Om du undrar varför Netflix hackar 20.00 på kvällen eller på helgen har du svaret här. Med en VPN kan din operatör inte strypa hastigheten, då denne inte längre vet vad du gör på nätet.
Är VPN lagligt?
VPN-tjänster är lagliga i nästan hela världen, inklusive Sverige, Norge, USA, Storbritannien, Finland, Spanien och Island. I korta drag är VPN-tjänster lagliga i hela västvärlden.
Undantag existerar dock, för i dessa länder är VPN-tekniken olaglig:
- Kina
- Turkiet
- Nordkorea
- Ryssland
- Belarus
Notera att i de länder som precis nämnts kan du som turist använda en VPN-tjänst utan att problem uppstår, så länge du inte propsar för att lokalinvånarna också ska skaffa en VPN. Om du skaffar en VPN i Kina för att kunna titta på SVT Play eller komma åt Facebook är det i regel ingen som bryr sig, men om du börja kritisera regeringen på diverse webbforum kan det bli liv i luckan.
Summa summarum: Om du befinner dig i ett land med stark censur måste du använda din VPN på rätt sätt, då VPN-förbuden främst gäller för folk som bor där.
Hur skiljer sig en billig och en dyr VPN?
- Billiga VPN-tjänster erbjuder långsamma servrar. Det innebär att din internetuppkoppling får en lägre hastighet.
- Billiga VPN-tjänster har servrar i färre antal länder. Det innebär att det blir svårare att hitta en snabb server att koppla upp sig mot.
- VPN-tjänster som är billiga har svårbegripliga appar. Det innebär att nybörjare kan ha svårt att komma i gång.
- VPN-tjänster som är billiga erbjuder dålig kundsupport. Det vill säga inte dygnet runt-support som de bästa VPN-företagen erbjuder.
- Du kan inte låsa upp streamingportaler med billiga VPN:er. Detta då det kräver resurser och kunnande för det, vilket kostar pengar.
Notera att det finns VPN-tjänster som både är billiga och bra, så de påståenden som vi precis pratade om är generella och gäller ofta, men inte alltid.
Är en gratis VPN en bra idé?
VPN-tjänster som är gratis är alltid en dålig idé. För det första så sparar de känsliga loggar, och säljer dessa till annonsbolag. För det andra är det en usel prestanda som gäller, och för det tredje kan gratis-VPN-tjänster inte låsa upp streamingplattformar. För det fjärde är det vanligt att VPN-tjänster som är gratis innehåller virus.
Tänk dig själv: Du är på väg in på ICA Maxi och strax utanför butiken står det en kvinna som delar ut två typer av pajer; den ena är gratis och de andra kostar 20 kr. Om du köper den paj som kostar pengar kan du vara säker på att du får en god paj, medan den paj som är gratis förmodligen smakar illa och gör att du får ont i magen.
Denna liknelse speglar träffsäkert hur det fungerar med VPN-tjänster som är gratis, tycker vi.