Prylarna du behöver om du är en kaffeentusiast

Är du en riktig kaffenörd, eller känner du någon som är en riktig kaffenörd? Då kan det vara dags att investera i några prylar som tar kaffenörderiet till nästa nivå. Idag finns det en uppsjö av prylar och redskap relaterade till kaffe, där några av dem framförallt kan vara avgörande för att du ska kunna göra så där riktigt, riktigt bra kaffe som du drömmer om. Som kaffeentusiast behöver man inte ha de absolut värsta grejerna. Men samtidigt blir hobbyn lite roligare om man kan ta ut svängarna lite mer.

Beroende på vilken typ av kaffemaskin du har hemma – om det är en espressomaskin, en hel- eller halvautomatisk kaffemaskin, eller en kaffebryggare – kan olika redskap och tillbehör vara olika bra. Somliga maskiner kräver att du gör allt själv, medan andra kan göra lite av (eller hela) jobbet åt dig. Här är det du som är avgör vad som passar dig.

Tips på kaffeprylar

Oavsett hur just din kaffesituation ser ut finns det som sagt ett par kaffeprylar som kan vara lite bättre än andra. Det viktigaste är att du utgår från ditt intresse, den kaffemaskin du har hemma, samt vad du har för önskemål med kaffeskapandet. Nedan följer några tips på kaffeprylar som kan vara bra att ha hemma.

Kaffekvarn

Först och främst är en kaffekvarn ett viktigt komplement till kaffemaskinen, det framförallt om du vill ha möjligheten att göra kaffe på egenmalda bönor. Det är verkligen skillnad på att dricka kaffe där man själv malt bönorna och att dricka kaffe där man köpt en påse med redan färdigmalt sådant. En kaffekvarn är med andra ord något alla kaffeentusiaster bör ha.

Mjölkskummare

Om du redan har en kaffemaskin där du kan skumma mjölk (alltså direkt på maskinen) är detta inte nödvändigt. Om du däremot endast har en kaffemaskin som erbjuder dig att göra kaffet är en mjölkskummare riktigt trevligt att ha.

Med en mjölkskummare kan du snabbt och enkelt få till ett fluffigt, mjukt mjölkskum. Detta kan du sen hälla ner i kaffet, precis som när man gör en ”riktig” cappuccino, för att få den där perfekta krämigheten. Det finns mjölkskummare av flera olika modeller och typer beroende på vad du föredrar och hur viktig mjölken är för dig.

Mjölkkanna

Ett redskap som du bör investera i om du har en kaffemaskin som erbjuder dig att skumma mjölk direkt från maskinen är en mjölkkanna. Detta om det inte redan ingick en vid köpet av maskinen. Det är med mjölkkannan som du kan skumma din mjölk, för att sen hälla det i kaffet och göra fina mönster (om du kan!). Ett litet tips som gör stor skillnad.

Bra koppar

För att du ska kunna avnjuta ditt kaffe på bästa sätt är det viktigt att du har rätt koppar att dricka ur. Detta må kännas som en väldigt liten, indirekt oviss detalj. Men faktum är att kaffekoppen har större påverkan än vad man tror när det kommer till hur kaffet både smakar, känns och ser ut.

Är du en riktig kaffenörd rekommenderas att du köper ett flertal olika kaffekoppar. Det vill säga, en lite mindre modell för espresso och macciato, en mellanstor modell för cappucino, en större modell för caffe latte, osv. Och så självklart en för bryggkaffet. Du avgör vad som passar dig och din smak bäst!

Fin burk för kaffebönor

Sist men inte minst kan det vara trevligt att ha en fin burk att lägga kaffebönorna (eller det malda kaffet) i. Detta dock inte bara för att det kan vara en fin inredningsdetalj i köket. Utan en bra kaffeburk är även avgörande för hur länge ditt kaffe håller, det framförallt om du köpt bönor som du ska mala själv. Se till att burken sluter tätt för bästa hållbarhet.

Klicka på en stjärna för att betygsätta detta inlägg!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu