Dags att investera i en vinkyl?

För dig som gillar att köpa hem och dricka, alternativt lagra vin kan vi verkligen rekommendera en vinkyl. Genom att placera dina vinflaskor i en vinkyl kommer de att hålla en konstant temperatur enligt optimal grad och fuktighet, utan risk för att ljus, lukt och vibration ska störa förvaringen.

När du förvarar vinerna i rätt temperatur, som är konstant, utan dessa störningsmoment kan du säkerställa att de håller sig bättre längre. Detta är riktigt bra oavsett om du vill köpa hem vin och servera inom en snar framtid eller om du köper hem för att lagra dem över en tid. Vi går igenom allt du bör veta inför en möjlig investering av vinkyl!

Skillnaden mellan en vanlig kyl och en vinkyl?

För att du ska få en förståelse för om en vinkyl är något som kommer att komma till användning hos dig är det nödvändigt att du förstår dig på skillnaderna mellan en vanlig kyl och en vinkyl. Trots att dessa för många inte är helt självklara så finns det mycket som tyder på att de både är rätt många och tydliga:

Temperaturen

En av de främsta skillnaderna mellan en vanlig kyl och en vinkyl är att den vanliga kylen väldigt många gånger håller en alldeles för låg temperatur i förhållande till vad vinerna faktiskt mår bra. Om du förvarar vinerna där kommer de inte att få chansen att visa sin fulla potential vid servering, framförallt inte de röda vinerna som inte alls bör ligga så kallt.

På den fronten tar alltså vinkylen hem alla poäng, där den erbjuder dig att förvara och lagra vinerna i en temperatur och fuktighet specifikt anpassat efter deras behov. Väljer du en vinkyl med flera temperaturzoner kan du anpassa temperaturen efter vitt, rött och mousserande på bästa sätt.

Placering

Placeringen av vinerna gör även det väldigt stor skillnad när det kommer till hur de mår och hur pass bra de håller sig. Här är skillnaden mellan vanliga kylar och vinkylar mycket påtaglig.

I en vinkyl finns det utrymme för dig att placera alla viner liggandes på rad, uppifrån och ned, vilket innebär att flaskorna ligger stilla utan att störas på det sätt som lämpar sig bäst för dess innehåll. En vanlig kyl kan ha några få platser anpassade för liggande flaskor, men inte så mycket mer än så.

Olika typer av vinkylar

Om du gillar att köpa hem olika viner och vill känna dig trygg med att du har möjligheten att förvara de olika flaskorna på ett optimalt sätt baserat på deras behov är en vinkyl något för dig att investera i. Värt att veta om är att det idag finns en mängd olika varianter av vinkylar, som då kan passa olika bra för olika typer av vinförvaring.

Vinkyl anpassad för långtidslagring av viner

För dig som vill ha möjligheten att lagra olika viner i flera års tid, det vill säga under så kallad långlagring, är det viktigt att du väljer en variant av vinkylskåp som erbjuder rätt miljö för detta. Då är ett vinlagringsskåp det allra bästa att investera i.

Här erbjuds du samtliga fem aspekter för att vinet ska må så bra som möjligt under en längre period; konstant temperatur, ingen vibration, ingen lukt, inget ljus och rätt fuktighet. Väljer du ett sådant skåp kan du utan problem lagra dina viner väldigt länge. Ett vinlagringsskåp är därmed ett mycket bra alternativ till vinkällare.

Vinkyl anpassad för förvaring inför servering

Vinkyl för hemmet

Är du istället bara intresserad av att ha möjligheten att förvara vinerna så att de håller sig bra till dess att det är dags att servera dem är det en vinkyl du bör investera i. Som sagt så finns det olika modeller av vinkylar att välja mellan, så som fristående vinkyl, inbyggbar vinkyl och integrerbar vinkyl.

Värt att veta om här är att dessa olika modeller i princip bara skiljer sig åt när det kommer till placeringen i hemmet. Det som är viktigt att fokusera på för dig som vill kunna förvara dina viner under 1-1,5 år, där de är perfekta att servera, är just temperaturhållningen. Den ska vara konstant och enligt riktlinjerna för ”serveringstemperatur”.

Vanliga frågor om vinkylar

Nedan har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna om vinkylar.

Ska jag välja en vinkyl med flera temperaturzoner?

Det beror på vilka viner du har och ifall du planerar att lagra dina viner. Om du planerar att lagra dina viner rekommenderas en temperatur kring 12 grader. Oavsett vin. Vill du däremot kunna servera mousserande viner, vit och rött vin till en korrekt temperatur kommer det vara nödvändigt att ha en vinkyl med mer än en temperaturzon.

Hur mycket kostar en vinkyl?

En bättre vinkyl kan tyvärr vara rejält dyr. Speciellt om du söker efter ett större alternativ. Räkna med minst 10 000 kr för en bra stor vinkyl. Det finns dock mindre alternativ som är betydligt billigare.

Går det att köpa en begagnad vinkyl?

Visst går det bra att köpa en begagnad vinkyl. Tyvärr är utbudet inte speciellt stort på andrahandsmarknaden men det kan alltid vara värt att kontrollera.

Klicka på en stjärna för att betygsätta detta inlägg!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 6

Inga betyg ännu