Spara smart – för dig som vill bli mer ekonomisk!

Får du ofta slut på pengar? Då är det kanske dags att spara smart och fatta bättre ekonomiska beslut. I detta inlägg går vi igenom ett par enkla ekonomitips du kan applicera i din vardag för en bättre ekonomi långsiktigt!

Matlådan – ett smart beslut

Hur många gånger har du fått höra från kollegor på jobbet hur mycket pengar man sparat in på matlådor? Det kan tyckas tråkigt men faktum är att det faktiskt handlar om ganska mycket pengar, framför allt om du tittar över tid. För att konkretisera:

Exempel:
En genomsnittlig kostnad för lunch i Sverige, låt oss säga 100 kronor, skulle innebära en kostnad på 24 000 svenska kronor, förutsatt att man äter ute varje dag (240 dagar om året).

Konsumentverkets senaste undersökning gällande den genomsnittliga kostnaden för en matlåda är 29 kronor vilket innebär en årskostnad på 6960 svenska kronor (om man äter matlåda varje arbetsdag).

Det innebär alltså att du kan ta 6960 – 24 000 = 17040 kronor per år som du kan spara in. Dessa pengar kan du spara smart och investera i fonder eller aktier exempelvis.

Orsaken till att man misslyckas med att göra matlådor och i stället frekvent köper lunch ute är att man misslyckats med planeringen enligt en Sifo-undersökning. Med andra ord med lite struktur och rutin kan du fatta bättre och sundare beslut, både för ekonomin och hälsan.

Var smart – skippa små utgifter

Något som många inte tänker på är alla små utgifter som när man summerar totalen ofta innebär rätt mycket pengar. Exempel på detta är:

  • Tobak
  • Kaffe
  • Vatten och läsk på 7-eleven eller Pressbyrån

Om du exempelvis snusar och köper fem snusdosor i veckan för ungefär 50 sek styck lägger du 1000 kronor varje månad på tobak. Ta det gånger 12 och du är uppe i 12000 kronor per år. Adderar du sedan andra små utgifter såsom takeaway kaffe, betting, ja du förstår det blir väldigt mycket pengar som du i stället kan spara smart.

Investera pengar smart

Om du sparar in pengar både på små utgifter, mat och kanske onödiga inköp såsom kläder du egentligen inte är i behov av bör du få över lite pengar, investera dessa! 

De vanligaste alternativen som finns är obligationer, aktier och fonder. Vi rekommenderar att investera i populära fonder om du inte aktivt kommer lägga tid och förstå företag och tjänster. Har du svårt att välja fonder kan du alltid testa en fondrobot. Avkastningen kan visserligen vara bättre i aktier men det kommer såklart med en högre risk. Om du lyckas få till det så att du varje månad kan avvara 1000–3000 kronor i fonder kommer dina tillgångar snabbt växa, ju tidigare – desto bättre!

Samla försäkringar och jämför långivare smart

Andemeningen i detta inlägg har ju varit att alla små utgifter ofta uppgår till ganska mycket pengar. Samma sak gäller försäkringar och lån. När du har samtliga försäkringar hos ett företag får du ofta rabatter och bättre ersättning om olyckan skulle vara framme.

Har du små krediter, blancolån och kreditkorts räkningar kan det vara en idé att jämföra långivare och samla ihop lånen för att på så sätt betala mindre ränta.

Hoppas dessa ekonomitips var till hjälp!

Klicka på en stjärna för att betygsätta detta inlägg!

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg ännu