Om du har ett intresse för börsen har du kanske hört talas om sharpekvot. Men långt ifrån alla börsintresserade vet faktiskt hur sharpekvoten räknas ut och vad som är en bra sharpekvot. Nedan ska vi försöka reda ut just detta.
Enkelt förklarat är sharpekvot ett mått som mäter din avkastning i förhållande till risk. Det är ett utmärkt mått att använda när du exempelvis vill jämföra fonder med liknande placeringsinriktning eller aktieportföljer. Det är relativ lätt att räkna ut och används i stort sett över hela världen.
Formeln för sharpekvot
Formeln för att räkna ut sharpekvoten ser ut som nedan:
Som du kan se är det en relativt okomplicerad formel men att räkna ut din aktieportföljs standardavvikelse kanske inte är det allra enklaste. Som tur är räknar aktörer som Avanza och Nordnet ut sharpekvoten för din portfölj åt dig. Är du intresserad av fonder kan du också hitta den för alla större fonder och ETFer hos exempelvis Morningstar.
Sharpekvoten förklaras
Om du vill få en lite utförligare förklaring av sharpekvoten ger Alexander Gustafsson från Nordnet en pedagogisk genomgång i klippet nedan.
Vanliga frågor om sharpekvot
Förhoppningsvis förstår du nu vad sharpekvot är och hur den kan vara användbar. Nedan har vi sammanställt svaren på lite övriga frågor som är vanliga när sharpekvot diskuteras.
Hög avkastning och låg standardavvikelse ger en högre sharpekvot. Och just detta är vad de allra flesta investerare strävar efter. Så det korta svaret är; ju högre sharpekvot desto bättre. En ok sharpekvot över tid bör ligga på över 0,5. Ligger den högre än 1 är det riktigt bra. Inriktningen på portföljen och vilken tid du mäter över kan dock göra stor skillnad. Så många använder sharpekvoten för att jämföra liknande fonder/aktieportföljer över en längre tid.
Namnet sharpekvot kommer från ekonomen William Sharpe. Det var han som introducerade detta mått som han ursprungligen kallade ”reward-to-variablity”. Ganska snart blev det dock mer känt som sharpekvot.
För att förbättra sharpekvoten behöver du antingen öka din avkastning eller minska din standardavvikelse. Bäst är det så klart om du klarar av både och. Att öka avkastningen är lättare sagt än gjort. Men att minska standardavvikelse är enklare. Genom att ha fler aktier från olika branscher kommer förutsättningarna för en lägre standardavvikelse förbättras. Det knepiga är att utöka portföljen och bibehålla sin avkastning.