Nyckeltalet PEG-tal förklarat

Om du är intresserad av aktier och finansmarknaden har du säkert koll på diverse nyckeltal. P/E-tal är kanske de mest klassiska när det gäller just aktier. Men en sak P/E-talet missar är företagets vinsttillväxt. Här kan aktiens PEG-tal vara ett bra komplement.

PEG-tal är ett mått på hur snabbt en aktie återhämtar sig från en nedgång. PEG-talet beräknas genom att dividera aktiens pris med den förväntade vinsttillväxten. PEG-talet är alltså ett mått på hur mycket man får betala för en aktie, i förhållande till den förväntade vinsttillväxten.

Formel för PEG-tal

PEG = (Price/Earnings)/Growth

Price/Earning (P/E) = Aktiekurs/Vinst per aktie (VPA)
Growth = Senaste VPA/Föregående års VPA

Det finns olika sätt att tolka PEG-talet, men generellt gäller:

  • Ett lågt PEG-tal är bra. Det betyder att aktien är relativt billig i förhållande till vinsttillväxten.
  • Ett högt PEG-tal är dåligt. Det betyder att aktien är relativt dyr i förhållande till vinsttillväxten.

Oavsett om du är intresserad av nyckeltal som P/E-tal, Sharpekvot eller P/S-tal finns de för- och nackdelar. Detta gäller även PEG-talet.

Fördelar med PEG-tal

Det finns många fördelar med att använda PEG-tal. Ett av de främsta är att det tar hänsyn till både aktiekursen och vinsttillväxten, och därmed ger en bild av hur ”billig” eller ”dyr” en aktie är.

PEG-talet är också ett bra verktyg för att jämföra olika aktier, eftersom det tar hänsyn till både kursen och vinsttillväxten. Det är därför lättare att se vilken aktie som är relativt billig eller dyr.

Nackdelar med PEG-tal

Det finns dock några nackdelar med PEG-talet också. Ett av de största är att det är ett historiskt tal, och därför kan det vara missvisande. Vinsttillväxten är inte alltid en bra indikering på hur aktien kommer att prestera i framtiden.

Det finns också en risk för att man kan bli ”fångad” i en aktie som ser relativt billig ut, men som egentligen inte har någon större potential för vinsttillväxt.

PEG-talet är alltså ett verktyg som kan vara mycket användbart, men det är viktigt att komma ihåg dess begränsningar. Man bör inte enbart förlita sig på PEG-talet när man väljer aktier, utan också ta hänsyn till andra faktorer som kan påverka aktiens värde.

Mer information om aktiers PEG-tal

Större handelsplatser som Avanza och Nordnet redovisar PEG-tal för majoriteten av de aktier du kan handla hos dem. Ett annat alternativ för mer information om PEG-tal är Börsdata.

Klicka på en stjärna för att betygsätta detta inlägg!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu