Belåning av aktier

Om du investerar i aktier har du kanske undrat vad det innebär att belåna sin aktieportfölj. Här går vi därför igenom de fördelar och risker som är förknippade med aktiebelåning.

Det flesta mäklare, som exempelvis Avanza och Nordnet, erbjuder någon form av aktiebelåning. Detaljerna skiljer sig åt men i stora drag innebär det att du lånar pengar med din befintliga aktier som säkerhet. Det handlar dock sällan om något alternativ till ett privatlån utan snarare ett sätt att kunna finansiera mer köp av aktier.

Därför kan det vara en bra idé att belåna sin aktieportfölj

Genom att belåna sin aktieportfölj finns möjligheten till större avkastning. Detta förutsätter dock att du kan få en högre avkastning på dina investeringar än den ränta du betalar till din aktiemäklare. 

Belåningsvärde och belåningsgrad

Hur mycket du kan låna (belåningsvärde) beror på flera olika faktorer och det kan även skilja sig åt mellan olika aktiemäklare. Enkelt förklarat beräknas ditt belåningsvärde utifrån marknadsvärdet på dina befintliga aktier och den belåningsgrad din aktiemäklare tillåter. Belåningsgraden kan skilja sig åt mellan olika aktier och bestäms i regel av aktiens likviditet och volatilitet. Vanligtvis har alltså större och mer stabila företags aktier ett större belåningsvärde. 

Hävstångseffekt

Att belåna aktier ger dig en så kallad hävstångseffekt. Att kunna handla med hävstång är den främsta anledningen till att belåna sina aktier. När du investerar med hävstång så har du en möjlighet att uppnå en högre avkastning än om du enbart skulle investerat dina egna pengar. Hävstångeffekt är i helt enkelt ett sätt att uppnå en högre avkastning med mindre insatt kapital. Det är dock viktigt att förstå att hävstångseffekten fungerar åt båda hållen. Det innebär alltså att du kan förlora mer pengar än om du inte hade använt dig av en hävstång.

Belåning av aktier innebär risk

Just riskerna med hävstångseffekten och därmed riskerna med belåning av aktier är viktig att poängtera och att du förstår. Om kursen på de aktier du har köpt med lånade medel går ned är du skyldig att betala tillbaka hela lånebeloppet plus ränta. Det kan då leda till att du blir överbelånad och då måste du täcka underskottet för att inte riskera tvångsförsäljning av dina aktier. 

Lycka till!

Klicka på en stjärna för att betygsätta detta inlägg!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu