Att samla lån och dyra krediter

I tider av stigande inflation och höga elpriser kan det finnas goda skäl att ser över sin privatekonomi. Ett potentiell tillvägagångssätt att minska sina månadskostnader är samla dyra lån och krediter och ersätta dem med ett så kallat samlingslån. 

Att samla lån kan vara en bra lösning för att organisera och hantera flera olika lån. Det ger dig möjlighet att konsolidera dina skulder och minska din totala räntebelastning. Genom att samla dina lån kan du få bättre ekonomiska möjligheter och en tydligare överblick över din ekonomi.

Så fungerar ett samlingslån

Processen med att samla lån innebär att du tar ett större lån för att betala av dina andra lån. Den stora fördelen med detta är att du bara har ett lån och endast en ränteavgift att hantera, vilket gör det mycket enklare att hålla koll på din ekonomi. Det minskar även förhoppningsvis den totala räntekostnaden som du har, vilket ytterligare kan minska dina månatliga betalningar och lätta trycket på din ekonomi.

För att samla dina skulder måste du välja en långivare som erbjuder konsolideringslån. Det finns flera olika former av konsolidering, inklusive bostadslån, privatlån och kreditkort. Varje form har sina egna fördelar och nackdelar som du bör ta hänsyn till när du väljer ett samlingslån.

Du bör jämföra olika lån för att hitta det som passar dina behov bäst. Det finns också möjlighet att ansöka om samlingslån online, vilket ger dig ytterligare flexibilitet när du väljer en långivare. När du ansöker bör du särskilt titta både på räntan och de villkor som tillhandahålls av den valda långivaren.

Jämföra samlingslån

Den bästa räntan du kan få på ett samlingslån är antagligen om du har möjlighet att utöka ett befintligt bolån. Det är dock vanligare att samlingslån tas som ett så kallat privatlån. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet och det finns mängder av banker och kreditinstitut som erbjuder privatlån upp till 600 000 kr. Räntan du kan få på ett sådant samlingslån är individuell och baseras på din kreditvärdighet. Det stora utbudet av långivare och den individuella räntan gör att att det finns goda skäl till att jämföra offerter så att du hittar det bästa samlingslånet för dig.

Att be om offerter från mängder av banker kan dock vara tidskrävande och dessutom negativt för din kreditvärdighet. Så om du önskar jämföra samlingslån kan det finnas goda incitament att ansöka via en låneförmedlare.

Låneförmedlare

En låneförmedlare samarbetar med mängder av långivare. Större aktörer som exempelvis Advisa och Lendo har över 40 anslutna långivare. Genom att ansöka via en sådan låneförmedlare kan du få mängder av offerter på ett samlingslån genom enbart en ansökan. Låneförmedlaren kommer också hjälpa dig med jämförelsen av dina erbjudanden.

Om du väljer att ansöka om ett samlingslån via en låneförmedlare är det viktigt att du anger att du önskar att samla lån i din ansökan. Den långivare du sedan eventuellt tecknar ett nytt lån med kommer då hjälpa dig med att lösa ut dina tidigare smålån och krediter.

Vanliga frågor om att samla lån

Att samla lån kan vara ett bra sätt att minska sina räntekostnader för vissa personer. Och även om det är en relativt enkel process kan det säkert finnas en del obesvarade frågor. Därför har vi här försökt sammanställa svaren på några vanligaste frågorna om samlingslån.

Vilken ränta kan jag få på ett samlingslån?

Om du ansöker om ett privatlån för att lösa ut mindre snabblån och diverse krediter kommer din ränta bero på din uppskattade återbetalningsförmåga. Har du ett dåligt kreditbetyg kommer du bli erbjuden en högre ränta. Ett sätt att få en bättre ränta på ditt samlingslån är att ha en medsökande till lånet. Så glöm inte att kolla med vänner och familj innan du skickar in din ansökan.

Hur mycket kostar det att ansöka via en låneförmedlare?

Att använda sig av en låneförmedlare för jämförelse av samlingslån är helt gratis. Om du signerar ett låneavtal med en ansluten långivare kommer låneförmedlaren få en provision men inga direkta kostnader kommer faktureras till dig.

Kan jag lösa ett samlingslån i förtid?

Ja, det går bra att lösa ett samlingslån i förtid. Har du möjlighet till detta kan det dessutom vara en bra idé då du kan minska dina totala kostnader på lånet. Glöm dock inte att kontrollera om det tillkommer några extra avgifter för att lösa lånet i förtid.

Klicka på en stjärna för att betygsätta detta inlägg!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu