Vem ska betala på första dejten?

I en värld av ständigt föränderliga sociala normer kan frågan om vem som ska, eller borde, betala på första dejten vara högst förvirrande. Traditionellt sett bakåt i tiden så har det ansetts vara mannens ansvar att betala på första dejten men i vår moderna era som är mer präglad av jämställdhet och oberoende så har dessa ”regler” utmanats.

Kort sagt så finns det inga regler för hur en dejt ska gå till. Det finns ingenting som egentligen säger vem som ska betala eller inte utan det viktigaste är att ni fattar ett beslut som känns bra och rättvist för båda parter. Kanske har ni olika ekonomiska förutsättningar, eller så vill helt enkelt en av er verkligen, verkligen bjuda på den första dejten. Förhoppningsvis så blir det fler dejter och då kan det vara trevligt om den som inte bjöd på första dejten betalar nästa gång.

Hur bestämmer man vem som ska betala på första dejten?

  • Den som bjuder ut betalar

En modern syn är att personen som initierade dejten ska betala. Det baseras på idén om att den som bjuder in till en aktivitet borde vara beredd att även täcka kostnaderna. Om person A bjuder in person B så har person A förmodligen valt platsen och har därmed en tanke kring den potentiella kostnaden. Det är då mest rättvist att person A står för notan.

  • Dela på notan

Något som också är väldigt vanligt är att man bara delar på notan. Det återspeglar de moderna värderingarna om ekonomisk jämställdhet och självständighet.

Kommunikation är nyckeln till en lyckad dejt

Försök diskutera det ekonomiska innan första dejten, eller i början av dejten, för att undvika förvirring eller en obekväm situation när det är dags att betala. En öppen och ärlig kommunikation är alltid nyckeln till en lyckad dejt. Oavsett vem som betalar på den första dejten så bör fokus ligga på att ha en meningsfull och trevlig upplevelse. En dejt handlar, i alla fall i början, mer om samtal, gemensamma intressen och kemi än vem som plockar upp kortet.

Har du ingen att gå på dejt med just nu så kan vi tipsa om att du testar Tinder gratis version. Tinder är en dejtingplattform där du med lite tur kan hitta din nästa – och förhoppningsvis sista – dejt!

Klicka på en stjärna för att betygsätta detta inlägg!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu